Afgietsels van gips
Ik gebruik een standaard plastic bekertje voor het mengen van het gips. Voordeel van een flexibele, herbruikbare beker of iets dergelijks is dat je deze makkelijk kan schoonmaken. Het is namelijk veel minder werk om het gips te laten drogen en je flexibele beker boven de vuilnisbak uit te knijpen.
Uitspoelen in water kan natuurlijk ook, maar je zit altijd met gipshoudend restwater wat je vervolgens door je afvoer gooit. Na een paar jaar enthousiast modelbouwen kan je even enthousiast je afvoerbuizen vervangen omdat ze vol zitten met gipsresten.
Ik laat mijn bekertje dus altijd staan tot het gips droog is en knijp het uit. Het bekertje gaat dan iets van 5 keer mee.
Het bekertje is voor mij ook groot genoeg. Hierin past voor mij genoeg gips om een paar mallen te vullen. Je hebt ook van dit materiaal soepkommetjes. Deze zijn iets groter. Ik heb ook weleens iemand gehoord die een doormidden gesneden plastic voetbal gebruikt voor het mengen en gieten van gips.
Ik heb een emmer met "ontspannen" water staan waarin ik mijn mallen schoonmaak. "Ontspannen" water is water met een scheutje afwasmiddel er in. De oppervlakte spanning is dan weg en het trek ik elk kiertje. Gebruik altijd ontspannen water voor gipsen. Het gips zal dan makkelijker in alle kiertjes terechtkomen, met een mooier gedetailleerd afgietsel als resultaat.
Ik heb als voorbeeld een mal gebruikt voor een bruggehoofd. Ik doe het bekertje half vol water en gooi het gips erij. Ik meet vooraf niet precies de hoeveelheden af. Ik meng en roer net zolang totdat het gips zo dik is als yoghurt. Dit is een aardige vuistregel. Dikker dan karnemelk en dunner dan vla.
Vervolgens maak ik de mal nat en giet ik het gips van een een cm of 10 in de mal. Door het van wat hoger in de mal te gieten komt het gips goed in alle naden. Desnoods kan je nog even met een lepel of een roerhout een klein beetje roeren en duwen in de mal om het gips te verspreiden. Maak het alleen niet te gek anders ontstaan weer belletjes. Vaak is het niet eens nodig. Zodra de mal is gevuld strijk ik met een houtje of strookje karton het gips glad af, zodat het afgietsel een mooie rechte onderkant krijgt.
Zodra je het gips aanmaakt begint ook het chemische uithardingsproces. De verwerkingstijd is ongeveer 5 minuten. Daarna begint het toch echt weer dik en klonterig te worden. Zorg er hier dus ook weer voor dat je niet al te veel mallen in 1 keer doet. Meng telkens slechts kleine hoeveelheden.
Binnen een minuutje of 15 is het gips over het algemeen wel voldoende uitgehard. Als je echter zeer gedetailleerde mallen hebt (wat bij N-schaal al snel het geval is) kan je het gips beter nog wat langer laten zitten. Het kan zijn dat de hoekjes en dergelijke details nog kunnen beschadigen. Ik laat de boel altijd minstens een uurtje in de mal liggen. Daarna kan je op je baan met je afgietsel aan de slag!
|