<< Previous

2004 - oktober deel 2

Next >>

Oktober 2004


De bomen

Hoe ik de bomen maak kan je lezen op de bomenpagina bij de algemene tips. De methode om ze in te planten op het diorama is best eenvoudig. Ik voorzie elke boom standaard van een spijker waar ik de kop vanaf knip. Ik boor een gat waar de spijker precies in past. Dan doop ik de spijker in de witte houtlijm en druppel met de pipet wat verdunde houtlijm in het gaatje. Dan duw ik de boom op zijn plek (spijker in het gat).

valweg

Rondom de boom smeer ik wat onverdunde houtlijm. Hierin strooi ik wat gezeefde kleigrond met een lepeltje.

valweg

Ik verdeel de kleigrond nog een beetje zodat het er mooi egaal en natuurlijk uitziet. De droge delen bedruppeld ik met de pipet met verdunde witte houtlijm.

Deze eerste boom staat op een stuk rots. Op de natte kleigrond heb ik nog wat groen strooisel aangebracht.

Nu een boom op een al groene berghelling. Door het boren in het gips wordt het gras wit. Met de stofzuiger heb ik wat wit stof weggezogen. Gelijk een goede test of het strooisel goed vast zit. Dit was het geval.

valweg

Na het planten van de boom heb ik het nog achtergebleven witte stof dat ik niet weg nog zuigen bedekt met gezeefde kleigrond en wat groen strooisel.

valweg

Om het af te maken plant ik nog 2 struikjes onder de boom. Een kloddertje houtlijm op de onderkant en de struik op het strooisel duwen. Vervolgens druppel ik in de struik met de pipet een paar druppels witte houtlijm, zodat de struik doordrenkt is. Zo kan de struik goed hechten aan de ondergrond en droogt deze hard op.

De hangbrug

Ik had toen ik aan het diorama begon al het vage idee van een hangbrug, maar ik had weinig hoop gezien de korte tijd die ik had om het diorama af te maken. M'n vriendin schoot gelukkig te hulp!

We hebben sateprikkers met een stanleymes over de lengte doorgesneden om smallere strookjes te krijgen. Deze op maat geknipt. Met naaigaren kan je deze achter elkaar knopen, zodat de loopbrug ontstaat.

Je maakt 2 lussen. Hierin plaats je een stukje hout. Vervolgens trek je beide knoopjes zo gelijk mogelijk vast, tegen het vorige stukje hout aan. Heel nauwkeurig werk dat veel geduld vergt.

Het draad tussen 2 stukjes karton klemmen en deze in een bankschroefje vastzetten bleek na wat experimenteren de beste methode. Deze bankschroef vervolgens vastzetten of de rugleuning van een stoel bleek nog makkelijker.

valweg

M'n vriendin heeft de brug verdeeld over 3 avonden geknoopt. Anders was ze gillend gek geworden :-)

Dan de plaats bepalen van de brug. De beide brugdelen moeten ongeveer op gelijke hoogte komen te staan. Het boren leverde een berg wit stof op.

valweg

Na stofzuigen was de boel weer redelijk schoon en opgeruimd. Dat viel enorm mee. Ik dacht in eerste instantie dat ik het niet meer schoon zou krijgen.

valweg

De verticale palen van de brug zijn cocktailprikkers. Ik heb met een pipet een druppeltje verdunde witte houtlijm in het geboorde gat laten vallen. Daarna heb ik de cocktailprikker ingesmeerd met houtlijm en op zijn plaats gezet.

valweg

Al met boren heb ik geprobeerd zo recht mogelijk te boren, maar een milimeter verschil in boorhoek betekent ook een milimeter verschil als de palen rechtop staan.

Gelukkig zijn de cocktailprikkers een beetje buigbaar, dus ik kon ze een beetje rechterop buigen. De linker 2 palen heb ik op dezelfde hoogte op maat geknipt.

valweg

Met een liniaal teken in op het oog horizontaal af hoe hoog de palen aan de andere zijde moeten worden. Op de potloodstreep knip ik ook deze op maat.

valweg

De loopbrug bevestig ik aan de palen door ze te knopen. Je kan de lus (met wat geduld) zodanig aantrekken dat de loopbrug strak tegen de palen aankomt te hangen.

valweg

Een dubbele knoop er op en even aanstippen met secondenlijm, zodat de knoop niet meer los kan. Na even drogen knip ik het uiteinde draad weg. Zonder het druppeltje secondenlijm is het niet ondenkbaar dat de knoopjes weer zouden losschieten.

valweg

Op de verticale palen plaats ik nog een horizontale balk. Hiertussen lijm ik het spandraad tussen de beide zijden. Naaigaren lijm ik aan 1 kant aan de palen met secondenlijm. Hier bovenop lijm ik het horizontale stukje hout met seondenlijm.

Even drogen en dit is sterk genoeg om het garen strak te trekken en het met secondenlijm aan de andere 2 verticale palen vast te zetten. Ik heb wel de palen 1 voor 1 gedaan. Dat is makkelijker. Je hoeft maar 1 draad strak op zijn plaats te houden tijdens het drogen.

Laatste uitdaging was het spannen en vastzetten van de schuine draden achter de brug. Ik heb de beide draadjes zo symmetrisch mogelijk aan elkaar geknoopt met ongeveer de lengte die ik nodig had om ze op de grond vast te zetten.

valweg

Ik heb diep nagedacht over hoe ik de draden op de grond zou neerzetten. Misschien een spijkertje of een nog een klein stukje hout? Dan zou ik weer een gaatje moeten boren en dus ook weer wit stof wegzuigen. Niet echt een prettig vooruitzicht.

Uiteindelijk bedacht ik de meest simpele oplossing: een druppeltje secondenlijm op de plaats waar de knoop in het garen de grond raakt in gespannen toestand.

valweg

In het druppeltje secondenlijm heb ik het garen met een cocktail prikker aangeduwd en strak gespannen gehouden. Binnen een paar seconden was de lijm inderdaad droog. Dan voorzichtig de cocktailprikker lostrekken.

Als laatste een likje donkerbruine Humbrol verf en na een tijdje drogen een wash van verdunde zwarte Humbrol verf.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg

Plaatsen spoorbrug

Na het verouderen van de spoorbrug met een wash van zwarte verdunde Humbrol verf is de brug af. De spoorbrug plaats ik op het diorama door op de bruggehoofden een druppel witte houtlijm aan te brengen. Hierin druk ik het spoorbruggetje goed aan.

valweg

In de overtollige witte houtlijm die onder de brug vandaan komt strooi ik gezeefde kleigrond met een lepeltje. Alles wat wit is, moet grondkleur krijgen.

Op deze manier zorg ik er voor dat de brug echt ingebed wordt in het landschap alsof deze er al jaren ligt en gebruikt wordt.

Op de brug zelf strooi ik nog wat gezeefde kleigrond om het looppad op de brug ook nog een beetje "viezer" te krijgen.

valweg

Vervolgens bedruppel ik de brug met verdunde witte houtlijm, wederom met mijn vertrouwde pipet. Met een stukje keukenpapier dep ik de al te enthousiast aangebrachte verdunde houtlijm weg.

valweg valweg valweg valweg
valweg

Water

Tussen de rotsen door heb ik vanaf het begin af aan al een riviertje zien stromen in gedachten. Nu is het tijd om de rivier van water te voorzien.

Ik heb aan beide zijden van het diorama een plakbandje aangebracht om het realistische water van Woodland tegen te houden. Dit schijnt te werken omdat het "water" niet hecht aan het plakbandje als het eenmaal is opgedroogd.

valweg

Met de plakbandjes op z'n plaats giet ik het water rechtstreeks vanuit de fles op z'n plaats. Het is een kwestie van langzaam en rustig schenken. Het "water" is net iets dunner dan stroop en vloeit langzaam uit.

Erg lastig om zowel foto's te maken als water te gieten overigens. Schenken met de ene hand. Knippen met de andere hand. Maar het is inmiddels een vaardigheid die ik wel heb ontwikkeld na een jaar Project Dinges. Maar op zo'n moment is het wel even spannend.

valweg

Met een schroevendraaier (die lag het dichtste bij) smeer ik het "water" in alle hoeken en gaten waar ik het water wil hebben. Ik help het uitvloeien dus een beetje. Maar veel hoef ik er niet aan te doen. Het gaat grotendeels vanzelf.

Het is overigens donderdagavond. En vrijdagochtend moet het diorama klaar zijn. Zo snel droogt het "water" niet. Vandaar dat op de vrijdag en zaterdag de plakbandjes nog op hun plek zaten op Eurospoor. Het water was nog niet droog :-)

Het schuurtje

Tussen de bedrijven door heb ik het schuurtje geverfd. Een basis laag donker bruin. De balken met donkergrijs. Als laatste de deur groen en de ijzeren delen met zilverkleurige verf. Het schuurtje is overigens van gips.

Dit ziet er natuurlijk wel erg "net geverfd" uit. Dus dat moet nog verouderd worden. Een flinke laag verdunde zwarte Humbrol er overheen geeft een prima resultaat.

valweg

Ik gooi er best veel op. Dit lijkt op het eerste gezicht teveel. Mijn ervaring is dat als het opdroogt de nadrukkelijke zwarte waas een stuk milder wordt en precies het resultaat naar mijn smaak geeft.

valweg

Na het drogen kan het schuurtje op het diorama geplaatst worden. Een (flinke) dot witte houtlijm is voldoende. Ik heb er best veel opgedaan, omdat de ondergrond net niet helemaal vlak was. Zo compenseer ik de hobbelige ondergrond een beetje.

valweg

Om de naden te dichten strooi ik rondom het schuurtje een laagje gezeefde kleigrond. Met de pipet doordrenkt ik dit met verdunde witte houtlijm. Overigens heb gelijk ook nog even een klein stukje ballast verbeterd. Mijn oog viel nog op een niet goed bedekt stukje.

M'n vriendin heeft de avond hiervoor nog een paar figuurtjes van Preiser (3 mannekes en 3 herten) geverfd. Na het plaatsen van deze figuurtjes op strategische plaatsen is het diorama af.

Donderdagavond circa 23:00. Op het nippertje. Nog een nachtje drogen en dan moet de hele boel vrijdagochtend om 9:00 bij Eurospoor 2004 staan in de stand van Beneluxrail.

MiniSchotland heeft op Eurospoor 2004 de 2e prijs gewonnen! Tijdens de prijsuitreiking zat ik echter ergens tussen Woerden en Utrecht in een bus, aangezien de NS "bussen had ingezet".

Ik heb bijna 3 uur gedaan over de reis van Den Haag naar Utrecht. Dat was dus erg jammer, maar 10 minuten voor sluitingstijd van Eurospoor was ik dan toch gearriveerd bij de Beneluxrailstand.

Foto's van het eindresultaat in de fotogalerij van dit diorama.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg
<< Previous

2004 - oktober deel 2

Next >>

Mini Schotland bouwverslagen


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .