Boven de deuren zijn verticaal korte plankjes gespijkerd. Deze zitten behoorlijk ongelijk en zijn inmiddels behoorlijk gehavend. Dit boots ik na door een smalle strook van mijn zelfgemaakt houtplaat in stukken te breken en met een driehoekige vijl te bewerken.
Na het plaatsen van de deuren en de bovenste plankjes kwam ik er achter dat de bovenste plankjes te "diep" zaten ten opzichte van de deuren.
Ik heb de plankjes er weer afgesloopt en de ruimte opgevuld met een strook karton. Tussen de 2 deuren heb ik een strookje passepartoutkarton geplakt.
Karton begint zo langzamerhand een favoriet bouwmateriaal van me te worden. Dit laat zich echt prima lijmen met witte houtlijm. Overtollige lijm schraap ik weg met een schroevendraaier. Dit hoef je niet te proberen met universele doorzichtige hobbylijm. Dit wordt een plakkende bende.
Ook de onderdelen van polyurethaan zet ik vast met witte houtlijm op het karton. Dit plakt goed, zeker als je de achterkant van de polyurethaan plaat nog wat ruwer maakt met een vijl.
Overigens was het wel nodig om de door mij gegoten platen nog een stuk dunner te maken. Ik heb de platen niet altijd even dun afgestreken bij het gieten, waardoor de platen niet overal dezelfde dikte hebben. Na het op maat snijden heb ik de platen dus nog wel moeten bewerken om ze overal ongeveer even dik te krijgen.
Ik heb dit geprobeerd met een vijl, de dremel en een stanleymes. Het uitschuifbare stanleymes was toch wel mijn favoriet. Dit ging het snelste en er ontstaan alleen schilfers.
Bij het schuren met de dremel vloog het zeer fijne stof recht m'n longen in. Dan liever een stanleymes dat 2 keer m'n vinger in schoot. Alles beter dan die stofbende.
Nu is de tijd om de openslaande deuren van details te voorzien. Voor de hengsels en scharnieren gebruik ik ook hier weer dunne strookjes karton. Dit keer ben ik met een schaar een kartonnen medicijnendoosje te lijf gegaan.
Dit is behoorlijk sterk spul en erg dun. Het knippen is echter wel een neuzelklusje. Het komt nog al eens voor dat de strookjes niet precies dezelfde dikte hebben. Gewoon blijven knippen, karton zat.
Ik haal de stukjes karton met een pincet door een druppel witte houtlijm en duw de boel aan. De combinatie karton-witte houtlijm polyurethaan plakt voldoende. Je moet er natuurlijk niet al te veel kracht opzetten, want dan ligt het eraf. Na de diverse verflagen zitten al deze dingen echter helemaal vast.
Aan de linkerkant, grenzend aan het stenen gedeelte, zit de schuifdeur. Ik heb een kant en klare set schuifdeuren gekocht in de Engelse schaal 00 op Rail2003 bij de stand van Godfather models.
De hoogte van de deur kwam stom toevallig exact overeen met die in het model. Ook de geleidingsrail waar de schuifdeur op bevestigd wordt werd meegeleverd. Deze heb ik op het karton vastgezet met witte houtlijm en op het stenen gedeelte met UHU modelbouwlijm.
De schuifdeur bevestig ik op nog een extra strookje karton, zodat deze net iets hoger ligt dan de overige deuren. Dit was een beetje noodgedwongen omdat ik anders niet goed zou uitkomen met de geleidingsrail. Dit bleek echter een leuk 3D effect te geven.
De keuze om karton als basis te nemen en daar telkens een nieuwe laag met onderdelen op te bouwen bevalt me goed. De hele muur is behoorlijk stevig geworden en zal niet zo snel krom trekken.
Volgende fase is het verven van de hele voorkant in dezelfde kleur groen als de raamkozijnen en deuren van het stenen gedeelte.
|