<< Previous

2004 - januari deel 1

Next >>

JANUARI 2004 - deel 1


Inleiding

Om niet al te veel in herhaling te vallen hou ik de tekst kort en het aantal foto's hoog. Voor een uitgebreidere beschrijving van m'n bouwwijze zie de vorige schuur.

Hiernaast een foto van mijn bouwput. Deze laat (bijna) alles zien wat ik gebruik om te bouwen. Van linksboven naar rechtsonder: een rekenmachine voor het omrekenen naar schaal 1:87, de bouwtekening met werkelijke maten, een flesje secondenlijm, strook karton, mijn handen, een stanleymes, zelfgegoten giethars platen, een potlood, een vijl, een lineaal en een kniptang. Alleen mijn trouwe witte houtlijm (niet onbelangrijk) staat er niet op.

Het houtengedeelte

In werkelijkheid is de hele schuur van hout. Ik gebruik als basis karton van ongeveer 1 mm dik. Ik werk wederom met eigen gegoten platen van polyurethaan. Verder is de procedure bijna hetzelfde als de vorige schuur die ik heb gebouwd. Ik ben er alleen nu al redelijk handig in, dus deze schuur gaat veel sneller.

Heel kort: snijden, vijlen en plakken met wite houtlijm op karton. Wel even de gladde onderkant van de muurdelen ruw vijlen. En gelijk de kans om m'n nieuwe mini-lijmklemmen uit te proberen. Ze werken prima.

Het witte kartonnen gedeelte wordt een raam. De verticale plankjes boven het raam verouder ik weer door ze te bewerken met 3 soorten vijlen.

Het kartonnen gedeelte van de voorkant is dik genoeg om geen licht door te laten. De zijkant worden dubbele wanden met aan beide zijden profiel. Tussen deze 2 muurplaten plak ik dun zwart papier/karton, om er zeker van te zijn dat deze niet doorschijnend zijn.

valweg

Er komt een werkbank onder het raam. Die heb ik gemaakt door telkens over de hele lengte karton stroken te plakken met witte houtlijm. Zo wordt de voorkant gelijk goed sterk.

valweg valweg

Aan de binnenkant plaats ik een achter- en zijwand met profiel. Ook tussen de 2 delen van de achterwand zit het zwarte papier.

valweg

Het rechter gedeelte van de schuur was een soort werkplaats met een lange werkbank. Het linker gedeelte was in mijn tijd in gebruik als schapenhok. Daarvoor is het varkenshok geweest.

De linker binnenwand krijgt een houtprofiel. Deze heb ik niet zo netjes gesneden. Dit maakt niet zo heel veel uit. Zowel de hoek als de boven- en onderkant kan je toch nauwelijks zien als je door het raam kijkt. Vooral het midden en achterste gedeelte van deze muur zie je van buiten af.

valweg

In de hoeken staan weer strookjes karton voor de stevigheid en om zeker te zijn dat de hoeken geen licht doorlaten.

valweg

En toen herinnerde ik me opeens dat de werkbank niet over de hele lengte liep! Deze heb ik met een stanleymes weer weggesneden. Dit hoeft niet zo netjes. Het zit onder het raam, dus je ziet het amper. Met een lik verf erover zie je er niets meer van.

valweg

Na 2 verfbeurten van de buitenkant heb ik een begin gemaakt me het interieur. Het schapenhok was in een paar delen gesplitst. Dit waren panelen, die aan palen waren gespijkerd.

valweg

Na het lijmen hiervan heeft de hele binnenboel een bruine kleur gekregen met humbrol verf.

Het dak en interieur

Ik ben alvast met het interieur begonnen omdat het mijn plan was om het dak vast op de schuur te lijmen. Ik heb echter toch besloten om het dak los te laten. Zo kan ik altijd nog wat details aanpassen aan het interieur.

Ik werk nu om en om aan het dak en het interieur. Terwijl het ene droogt, werk ik verder aan de ander.

valweg

Het dak bestaat uit 2 aan elkaar gelijmde delen, aangezien m'n zelfgemaakte dakplaten net niet lang genoeg zijn. Donker karton aan de binnenkant tegen het doorschijnen van licht.

Het passend maken van een dak is echt een langdurig karwei. Tenminste als je het helemaal naadloos wil laten passen. En perfectionistisch als ik ben wil ik dat ook. Maar nu eerst droogtijd, ofwel interieurtijd.

Ik heb met een paar losse golfplaatjes nog een extra hokje gemaakt. Drie golfplaten staan opgeslagen in de hoek. De golfplaten zijn nu grijs geverfd en krijgen straks nog een wash met verdunde zwarte Humbrol verf. Als laatste nog een paar roestplekken met Floquil roestverf.

Ik heb wat meubilair in elkaar gedraaid van stukjes sateprikker. Ook had ik nog een paar gegoten halve tonnen en kisten liggen. Deze heb ik in diverse kleuren bruin geverfd. Daarna hebben ze een wash gekregen met verdunde zwarte verf.

Ook de hele binnenkant van de schuur heeft dezelfde wash gekregen. De vloer heb ik ingesmeerd met sterk verdunde witte houtlijm. Hier strooi ik weer mijn Drenthse zandstof in.

Na het drogen van de houtlijmoplossing met zand heb ik de rest van de inboedel op zijn plaats gelijmd. Alles met witte houtlijm. Ook de diverse roestplekken heb ik geverfd.

De ruimte gaat verlicht worden met 2 lampjes, namelijk uiterst links- en rechtsvoor in de schuur. het linker lampje komt achter een golfplaat, zodat je deze vanaf de zijkant niet in het lampje kijkt.

Hetzelfde geldt voor het rechterlampje. Deze komt achter een "houten" plaat. Deze heb ik er nog niet ingezet. Ik verf de "houten" plaat wel helemaal zwart aan beide zijden.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg

Nu dan weer verder met het dak. Om het dak exact op zijn plek te houden heb ik weer een behoorlijke constructie op het dag gebouwd.

Waarom geen grote plaat over de hele lengte en waarom dit geneuzel? Ik wil een dikke plaat (3 mm), omdat deze genoeg diepte heeft om het dak goed te klemmen.

Deze plaat zou echter te ver naar beneden komen als ik deze over het hele oppervlak zou plakken. Je ziet hem dan zitten en het dak komt onrealistisch laag in de schuur. Ik heb de klemmende delen dus precies op maat gemaakt, zodat ze zoveel mogelijk uit het zicht zitten.

De stroken links en boven zitten aan de voorkant boven het raam en zijn dus onzichtbaar. De delen die wel zichtbaar zijn heb ik zo dun mogelijk gehouden. Voor het realisme heb ik nog 3 stukken sateprikker als steunbalken gebruikt. De randen van het dak heb ik zo dun mogelijk gefreesd met de Dremel.

Met deze constructie past het dak precies en zit het op de milimeter nauwkeurig op z'n plaats. Laatste voordeel is dat het dak ook lekker zwaar is.

Met Humbrol verf heb ik alle polyurethaan delen zwart gemaakt. Er zit best een dikke laag op, zodat er zeker geen licht doorschijnt.

Het dak is ook voor zien van de afwerk latten. Deze zijn in het orgineel van hout en zijn groen geverfd.

valweg

Het dak is belegd met ijzeren golfplaten. Ik heb het kleurverschil in eerste instantie aangebracht met licht en donkergrijze verf. Het kleurverschil vond ik echter te groot, dus heb ik de donkere platen overgeverfd met licht verdunde grijze verf. Zo schijnt de donkere kleur er nog iets door heen.

valweg valweg valweg
valweg

Het weatheren

Nu volgt de afwerking van het dak. Het dak is bezaaid met stenen en houten balken zodat de golfplaten ook bij storm blijven liggen. Deze zijn allen apart geverfd. Ook zijn veel platen verroest. Hiervoor heb ik "Floquil rust" verf gebruikt.

Daarna heb ik het dak (en ook de rest van de schuur) een wash gegeven met zeer verdunde zwarte verf. Bijna te dun. Ik ga flink te keer met m'n kwast. Het ziet er dan erg zwart uit, echter de kleur is veel minder overheersend als het verfmengsel eenmaal droog is. De overtollige druppels dep ik weg met een stukje keukenpapier. Net aantippen is al voldoende.

De schuur zelf heeft washes gekregen van 3 kleuren, namelijk licht grijs, donker grijs respectievelijk zwart. De eerste 2 zijn bedoeld om het groen minder groen te krijgen en het geheel een verouderde uitstraling te geven. De zwarte wash is bedoeld om de schuur nog donkerder te maken en om de details te benadrukken. Voldoende verdunde zwarte verf kruipt in alle kieren en naden en geeft zo meer diepte.

valweg

Het uiterst smerige dak. De verdunde zwarte verf is hier nog nat. Na het drogen is de viezigheid een stuk minder.

Overigens zien de kozijnen er op het eerste gezicht raar uit. Dit is in het echt ook. De ramen zijn gemaakt met glasplaten die boven en onder worden geklemd in latten met een gleuf. De middelste lat heeft 2 gleuven, boven en onder. In het hele venster staan dus geen verticale latten.

Hieronder de gewashte schuur. ook de binnenkant heb ik hier en daar nog voorzien van "lekkages", ofwel een zwarte verticale streep. Deze schuur komt in het diorama van de Valweg links voor zijn grote broer van hout en steen te staan.

Zoals je op de foto kan zien moet ik het dak van de nieuwste schuur nog net ietsje donkerder maken, zodat de kleur iets meer overeen komt met de grote schuur. Nog vuiler maken dus. Nog meer washen en weatheren.

Even een rondje om de schuur lopen met de volgende foto's. Even zonder commentaar :-)

valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg valweg valweg valweg

De schuur rechts voor

Over de schuur rechts voor ga ik heel kort zijn. Het is wederom een schuur die volledig bestaat uit hout. Zelfde bouwwijze, zelfde vorm en dezelfde kleuren. Ik pak er even de specifieke zaken uit.

valweg

Links is een grote schuifdeur. In deze ruimte stalde m'n opa zijn auto. De allereerste auto die ik me daar kan herinneren is een oude DAF.

Het raam aan de voorkant was nog het lastigste karwei. De "latten" van strookjes karton waren zo dun dat ze amper te bewerken en hanteren waren.

valweg

Het interieur heb ik gemaakt als een soort decor. Alleen de zichtbare delen zijn belangrijk, de rest heb ik weggelaten. Je moet ook een beetje realistisch zijn. Je kan de schuur met moeite in kijken, dus 5 uur aan een interieur besteden op deze plaats is onzin.

valweg

Ik heb alles er binnen 10 minuten ingegooid met houtlijm en secondenlijm. Daarna een sloot verf er over. Met het washen van de buitenkant heb ik gelijk de binnenkant meegewasht (goed Nederlandsch woord).

Het interieur ziet er na wat kleine kleurvariaties en washes zo uit. Er komt nog wat zand op de vloer. Maar allereerst het dak. Dit wordt wel een uitdaging, want het dak heeft aan de voorkant een soort luifeltje over de hele lengte van de schuur.

valweg

Nog even snel een dakplaat gieten! Gelijk nog even wat kisten, tonnen en wielen gegoten, die ik kan plaatsten in het interieur.

Het dak heb ik weer op dezelfde manier gemaakt als de vorige. De randen met de dremel gefreesd. Er brak een hoekje af bij het recht afsnijden met het stanleymes. Geen probleem. Met secondenlijm zit dit zo weer vast.

De grote truc bij dit dak is het smalle schuine deel aan de voorkant. Dit moet aan het grote dakdeel worden bevestigd. Ik had al helemaal plannen voor ingewikkelde constructies. Dit was achteraf echter verassend simpel. Gewoon secondenlijm er op, even aanduwen en het zat vast, zonder verdere ondersteuning.

valweg

Met elastiekjes hou ik het dak op z'n plaats, terwijl ik vanaf de onderkant de constructie bouw om het dak op z'n plaats te houden.

valweg

De constructie op de onderkant van het dak en het schuine gedeelte heb ik versterkt met nog een extra laagje witte houtlijm op het "scharnierpunt". De bovenkant werk ik weer af met strookjes karton van de verpakking van LU maaltijdcrackers (volkoren). Dit alles geplakt met witte houtlijm. Zowel boven en onderkant is nu voldoende solide.

valweg

De binnenkant krijgt weer de gebruikelijke zwart kleuren tegen het doorschijnen van het licht. Ook het Drenthse zandstof komt weer van pas om de bodem te bedekken van de schuur.

valweg

Het verven van de schuur gaat weer precies op dezelfde manier als de vorige: verschillende kleuren grijs, hier en daar roest, wat rommel op het dak en vervolgens ontzettend vuil maken! De zwarte wash ziet er behoorlijk gevaarlijk zwart uit. Als deze is opgedroogd valt het reuze mee. Wel even de ergste vlekken wegdeppen.

valweg

Hier komt de 3e en laatste schuur te staan op het diorama. Hieronder nog even een wandeling langs de schuur met een paar foto's.

valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg valweg
valweg valweg valweg valweg valweg
<< Previous

2004 - januari deel 1

Next >>