JANUARI 2004 - deel 3
Afwerking stallen
De palen waar de koeien aan vast werden gezet zijn geplaatst in zowel de grote stal als de stierenstal.
De tussenmuur tussen de koeienstal en de rest van de schuur is aan beide zijden voorzien van een houtmotief. Dit is dan ook een dik, stevig tussenschot geworden.
De stallen heb ik met resten lichtgele verf van de keuken voorgeverfd. Vervolgens heb ik de delen waar ik zandstof in strooi geverfd met lichtbruine Humbrol.
Het zand heb ik in de nog natte verf gestrooid. Daarna een beetje schudden om het zandstof te verspreiden en te laten hechten.
Na wat droogtijd heb ik alle ruimtes flink bewerkt met een verdunde zwarte wash. De schuur was namelijk behoorlijk vuil. De binnenkant werd gewit met kalk, maar over het algemeen had het een vaal grijze kleur.
Als laatste heb ik de voedergoot en loopruimtes licht grijs geverfd. Ik heb hiervoor de kleur "beton" van Floquil gebruikt.
Toen ik bezig was vroeg ik me af waarom ik voor de ruwe binnenkant, die je van buiten amper ziet mijn duurste verf gebruikte. Volgende keer verf ik iets dergelijks dus met goedkope grijze acrylverf :-)
Als laatste heb ik voor de laatste details wat rommel in elke ruimte geplaatst. Dit bestaat uit in stukken gesneden sateprikkers, een paar strippen karton en een paar afgietsels van een ton, kist en dekzeil. Deze laatste heb ik oranje geschilderd, om zo'n lekker onnatuurlijk gekleurd dekzijl na te bootsen.
De oranje verf is acrylverf en wilde maar niet goed hechten op de polyurethaan ondergrond. Ik heb er daarom wat zandstof in de nog natte verf gegooid en vervolgens weer wat (verdunde) verf aangebracht.
Dit heb ik net zolang volgehouden tot alles redelijk egaal gekleurd was. Het gaf ook gelijk wat kleurvariatie en een wat verwaarloosde indruk.
Als laatste heb ik de plafonds gemaakt van de stal en de keuken. Deze wil ik afzonderlijk verlichten ten opzichte van de rest van de ruimtes.
Ik heb deksels gemaakt van karton, met een handvat (eerder een vingervat), zodat ze makkelijk open te maken zijn. Het plafond van de keuken klemt goed. Daarboven op komt het deksel wat de hele bovenverdieping afsluit van licht van beneden.
Het dak
Hoe ik een dak maak heb ik al eerder uitgebreid beschreven. Nu wat beknopt: snijden, vijlen, beetje frezen en nog eens vijlen.
Vervolgens de onderkant ruw maken, zodat witte houtlijm kan hechten. Met stukken karton het dak precies op zijn plek fixeren. Plak een stuk karton, net iets te ver naar buiten en duw dan het dak op z'n plek, zodat het karton exact op zijn plaats schuift. De onderkant zwart verven om licht niet door te laten.
Het dak van de grote schuur is het eerste V-vormige dak dat ik maak. Ik wil het dak los houden, zodat ik altijd de boerderij in kan om het interieur te verbeteren of lampjes te vervangen.
Het eerste punt van zorg is dat de voorgevel een beetje krom is getrokken. Daarom heb ik een strook karton op de juist lengte gesneden, zodat deze de voor- en achtergevel op de juist afstand houdt. Deze horizontale strook bevestig ik met driehoekige delen, die dezelfde grootte hebben als de voor- en achtergevel.
De onderplaat moet zorgen dat de driehoekige verticale delen exact recht zitten en blijven. Ik had in eerste instantie een kleiner plaatje geplaatst.
Deze bracht echter niet de stijfheid die ik wilde. Ik heb deze dus vervangen door een grotere en dikkere plaat, die ik met een hoekijzer precies rechthoekig heb gelijmd.
Waar ik kan plaats ik strookjes karton om deze dak constructie precies op zijn plek te laten vallen.
De voorgevel kan ik niet voorzien van complete kartonnen driehoek, omdat ik dit zoldergedeelte boven de keuken en slaapkamer apart wil verlichten. Er zitten daar namelijk 3 kleine ramen en het raam van de boven slaapkamer.
Als laatste plaats ik schuine delen, zodat ik een groot genoeg lijmvlak heb voor de polyeruthaan dakplaten. Op de foto hiernaast is de bovenste al geplaatst. Ook onderop komen aan beide zijden dezelfde stroken karton.
|